Onderwijs (bo/vo)

Leerkrachten brengen veel tijd met een kind of jongere door. Zij zijn voor kinderen of jongeren dan ook vertrouwde personen die het kind goed kennen. Als een kind of jongere niet goed in zijn vel zit, dan signaleert een leerkracht dat vaak wel. Toch is er niet altijd de ruimte om binnen de groep dat ene kind of die ene jongere extra goed te observeren of te achterhalen wat hij of zij nodig heeft. De Opstap kijkt dan graag met jullie mee.

Specialistische pedagogische inzet: samen maken we het passend!

Wij zijn gespecialiseerd in de ontwikkeling van kinderen, juist als deze anders verloopt of als er moeilijke situaties zijn in het leven van het kind. Wat deze kinderen in hun aanpak vragen van een leerkracht, bevindt zich op het grensvlak tussen onderwijs en hulpverlening. Wij willen deze twee werelden graag dichter bij elkaar brengen, liefst integreren. Dit komt ten goede aan zowel kinderen als leerkrachten. Dit doen we door middel van coaching en training.

Coaching aan kinderen en jongeren op school

Sommige kinderen hebben net wat meer ondersteuning nodig. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om veerkracht, de omgang met andere kinderen of faalangst. Deze extra begeleiding kun je als leerkracht niet altijd bieden. Om deze reden kunnen wij op vaste momenten aanwezig zijn binnen scholen. Zo kunnen wij kinderen een bepaalde periode structureel ondersteunen met daarbij een korte lijn met de leerkracht. Op deze manier leren het kind en de leerkracht samen wat beter werkt in lastige situaties. Bovendien blijft het kind eigenaar van zowel het probleem als de oplossing.

Coaching aan leerkrachten

Een coachingstraject bestaat altijd uit 3 tot maximaal 5 gesprekken. Het start altijd met een gesprek over de concrete hulpvraag. Dan volgt een observatie. Wij brengen de factoren die mogelijk een rol spelen in kaart en koppelen dit terug. Vervolgens kijken we naar mogelijke oplossingen en waar nodig ondersteunen we de pedagogisch medewerker bij de uitvoering in de dagelijkse praktijk. Als de hulpvraag betrekking heeft op één specifiek kind, dan betrekken we ouders ook graag bij het gesprek. Op deze manier streven we naar een zo transparant mogelijke samenwerking.

Voor meer informatie over coaching, de kosten of het maken van een afspraak, vult u het contactformulier in.

Trainingen aan de groep/klas

Het leren van sociale en emotionele vaardigheden zijn erg belangrijk in een groep. In sommige klassen is er vanzelf een prettige dynamiek, in andere groepen is deze dynamiek erg bewerkelijk. Soms spelen thema’s een rol in een klas, zoals pesten, negatief zelfbeeld, onzekerheid of hooggevoeligheid. Of er heeft een heftige gebeurtenis plaats gehad, die langdurig impact heeft op een groep. Wij verzorgen dan een training op maat, waarbij het thema met de groep uitgewerkt wordt. Door bewust stil te staan bij gedachten en gevoelens en deze te delen, ontstaat er meer verbinding in een groep. Dit draagt bij aan het welbevinden van de individuele leerlingen en een positieve sfeer in de groep. Vanzelfsprekend kunnen we ook een training voor een kleinere groep leerlingen, van dezelfde klas of klasoverstijgend, verzorgen. Groepstrainingen die we kunnen verzorgen zijn:

  • Training BinnensteBuitenen met gevoelens (groepstraining voor kinderen van 7-11 jaar)
  • Training Werken aan je zelfbeeld (groepstraining voor jongeren van 12-17 jaar)

Tijdens de training BinnensteBuitenen met gevoelens gaan kinderen aan de slag met hun gevoelens. Hun gevoelens herkennen en leren om deze op een meer passende manier naar buiten te brengen. De kinderen oefenen dit d.m.v. spel en creatieve werkvormen. Zo groeit het zelfvertrouwen van kinderen en voelen zij zich sterker van binnen. Daardoor kunnen ze op een gezonde manier de interactie met anderen aangaan.

In de training Werken aan je zelfbeeld leren jongeren vaardigheden om positiever over zichzelf te denken. Ze gaan op zoek naar hun eigen negatieve gedachtenpatronen. Door deze te checken leren zij op een andere, meer opbouwende manier over zichzelf en hun omgeving te denken. Ook onderzoeken zij met elkaar de invloed van non-verbale communicatie. Tijdens de bijeenkomsten gaan zij op een creatieve manier aan de slag met het thema Zelfbeeld.

Trainingen aan leerkrachten

Het is belangrijk te investeren in de kennis van leerkrachten. Pedagogisch Adviesbureau De Opstap biedt hiertoe  verschillende mogelijkheden. Wij verzorgen workshops rondom de volgende thema’s:

  • Hooggevoeligheid
  • Autisme
  • ADD & ADHD
Training op maat

Speelt er binnen de school een bepaald thema of is er een bepaald onderwerp waar het team zich in wil verdiepen? Dan verzorgen wij graag een een training op maat.

Wilt u weten wat wij voor uw school kunnen betekenen? Maak dan vrijblijvend een afspraak om kennis met ons te maken!