Onze werkwijze

Doelgerichte hulpverlening

Na uw aanmelding voor ambulante hulpverlening volgt altijd een intakegesprek. In dit gesprek bespreken we uw hulpvraag en de achtergrond daarvan om zo te komen tot de doelen waaraan u wilt werken. Tevens krijgen wij een beeld van uw gezin. Vervolgens wordt het traject opgestart en het Plan van Aanpak opgesteld. In het Plan van Aanpak staan de doelen waaraan we met u gaan werken. Regelmatig evalueren we de voortgang en stellen de doelen bij als dat nodig is: op deze manier zorgen we ervoor dat de hulp passend blijft. Wanneer de doelen behaald zijn, wordt het traject afgesloten. Wij stellen dan een eindverslag op. Mocht er toch nog hulp nodig zijn, bijvoorbeeld om de nieuwe vaardigheden te bestendigen, dan kan dat in de vorm van een nazorgtraject.

De fasen in het hulpverleningstraject
  • Aanmelding
  • Intake
  • Hulpverleningstraject
  • Afronding
  • Nazorgtraject

Onze werkwijze is Systeemgericht. Dat wil zeggen dat we kijken naar het hele gezin en de interactie tussen de gezinsleden. Ook maken we gebruik van andere (erkende) interventies en methodieken zoals Oplossingsgericht werken, methoden voor Cognitieve Gedragstherapie, ACT en Therapie in Beeld (opstellingen met poppetjes). Daarnaast maken we o.a. gebruik van Geef me de vijf, Brainblocks en het Kwaliteitenspel en werken we met beeldmateriaal (VHT).

Samenwerking

Wij hebben goede contacten met de regisseurs en consulenten van verschillende gemeenten, waaronder de Voormekaarteams en het Ondersteuningsteam. Is er in uw gezin meer of andere hulp nodig, bijvoorbeeld diagnostisch onderzoek, dan kijken we graag  met u mee. Als er andere zorgverleners bij uw kind of gezin betrokken zijn, werken wij graag met hen samen om samen het beste voor uw gezin te kunnen bieden.

Pedagogisch Adviesbureau De Opstap kent veel andere zorgaanbieders en maakt deel uit van verschillende netwerken en samenwerkingsverbanden. Zo is er een intensieve samen met Praktijk voor Orthopedagogiek Theissen en (Ortho)Pedagogisch en Pyschologische Praktijk De Vuurtoren. Daarnaast zijn wij onderdeel van de Jeugd-APP. Dit is een samenwerkingsverband van verschillende Achterhoekse Jeugd Psychologen en Pedagogen. In Eibergen nemen we deel aan het project “Eibergen Gezond”. Vanuit Gezondheidscentrum ’t Spieker zijn we met diverse zorgpartijen bezig om samen te werken en ons te verbinden middels het concept Positieve Gezondheid.

 

Pedagogisch Spreekuur

Bent u nog niet bij ons aangemeld, maar heeft u wel behoefte aan tips of een luisterend oor? Maak dan gebruik van ons gratis Pedagogisch Spreekuur. Aanmelden kan hier. Wij luisteren naar uw verhaal en geven u praktische tips waar u weer mee verder kunt. Ook kinderen en jongeren kunnen zich aanmelden voor het Pedagogisch Spreekuur.

 

Corona
Vanwege Corona moeten wij, wanneer daar aanleiding toe is, onze werkwijze aanpassen. Dit is het geval bij verkoudheidsklachten, Corona-gerelateerde klachten of als u of de hulpverlener in afwachting is van een Corona-test. Dit kan betekenen dat we niet op huisbezoek kunnen komen, maar de hulpverlening digitaal of telefonisch moeten organiseren. Wij vinden het belangrijk de hulpverlening zoveel mogelijk door te laten gaan op de manier waarop we dat het liefst doen: bij u thuis. Echter willen we dit wel op een veilige manier doen, voor u en onze hulpverleners. We vragen u daarom de gezondheidsmaatregelen extra in acht te nemen:

  • de gezondheidscheck voorafgaand aan ieder face to face contact/huisbezoek
  • het houden van 1,5 meter afstand tot elkaar
  • het naleven van de hygiënerichtlijnen van het RIVM

Wanneer u vragen heeft of twijfelt of het huisbezoek door kan gaan, neemt u dan contact op met uw gezinshulpverlener of stel uw vraag per mail.